Най-бедната африканска страна официализира биткойна Leave a comment

Една от най-бедните страни в света е Централноафриканската република (ЦАР). Макар, че страната няма излаз на море, e изключително богата на ресурси и уран. Въпреки това години редица правителства досега не успяха да повишат доходите на населението. Това доведе до масово недоволство, а през 2021 година и до гражданска война, която продължава и до днес. С население от 4,8 милиона души, едва 11% от гражданите имат достъп до интернет. Въпреки бедността и политическата криза, правителството реши да въведе биткойна като втора официална валута. С това страната става едва втората държава след Ел Салвадор, която признава криптовалутата за официално платежно средство.

Президентът на страната Фаустин-Арчандж Туадера оправда действията си, с факта, че така ще бъде повишен жизнения и покупателен статус на населението. Страната е една от 6 държави от региона, които използват централноафриканския франк, обвързан с еврото. Някой анализатори виждат в опита да се приеме биткойна като официална валута, желанието на управляващите в ЦАР да скъсат с влиянието на франка и колониалното минало на страната.  Не само това, но и страната беше сред малкото, които се въздържаха да осъждат руската военна агресия в Украйна.

Това я прави привлекателен съюзник на Путин, а освен това страната често е обвинявана от различни правозащитни организации, че подпомага руската паравоенна група “Вагнер” срещу бунтовниците в ЦАР, които се борят срещу ширещата се корупция и бедност в страната.

Цялото това прибързно решение да се направи биткойна национална валута, поражда множество въпроси от политическите анализатори. А очакванията са, че много скоро ще се разкрие и по-мащабната политическа и икономическа картина в страната.

Вашият коментар