филми 2022

ТОП 10: Най-добрите филми на 2022 (ВИДЕО) Leave a comment

Филми 2022 е класация, в която на 10-та позиция е последния в класацията ни филм. За най-препоръчаните филми, погледнете първите 3 точки от тази класация!

Аз съм от хората, които смятат, че всяка година е страхотна година за филми. Намирането на 10, които да обичате през дадена година, никога не е проблем. Но дори в този контекст 2022 г. беше изключителна. 

Възможно ли е режисьорите, най-сетне освободени от някои от ограниченията и тревогите на ранната пандемична филмова продукция, да са преживели колективен прилив на енергия и въображение? 

Или ние най-накрая се събуждаме от мудността на предишната ни хибернация от ерата на пандемията, по-отворени към възможностите на филмите, отколкото бяхме преди? 

Няма ясен отговор на тези въпроси, но това не намалява великолепието на тазгодишната реколта от филми. Ето десет от моите фаворити филми 2022.

10. Цялата красота и кръвопролитието

През 2017 г. фотографът Nan Goldin , току-що завършил рехабилитация за пристрастяване към OxyContin, основа група, наречена Prescription Addiction Intervention Now (PAIN), за да принуди семейство Sackler — филантропи от света на изкуството и собственици на Purdue Pharma — да се съобразят с ролята си в опиоидната криза. Режисиран от Лора Пойтрас, този документален филм е едновременно портрет на художник, който дълго е тренирал обектива си върху крайностите на обществото, и свидетелство за силата на страстния активизъм.

9. Инспекцията

Джереми Поуп играе превъзходно като млад гей мъж, бездомен и без възможности, който се записва в морската пехота, където се сблъсква с жестокост и фанатизъм, но също така намира сложно чувство за принадлежност. Сценаристът и режисьор Елеганс Братън е извадил тази история от собствения си опит и вместо да търси лесните отговори, той изкоренява трудните въпроси. Всички ние трябва да намерим своето място в света; никой никога не е казал, че ще бъде просто. И все пак това заглавие от филми 2022 е на едно последните места в класацията ни, тъй като в него има определени неща, с които не сме съгласни.

8. Il Buco

През 1961 г. група млади спелеолози се отправиха към калабрийската провинция на Южна Италия, за да изследват най-дълбоката пещера в Европа, простираща се на 700 метра под земната повърхност. Италианският филмов деец Микеланджело Фрамартино пресъздава това изследване, оформяйки тръпката от изследването на най-дълбоките тайни на природата срещу суматохата на един бързо променящ се свят. Това е възторжен, тихо хипнотичен филм.

7. ЕО

Ние знаем толкова малко за вътрешния живот на животните; науката може да ни каже толкова много. На 84-годишна възраст полският режисьор Йежи Сколимовски ни представи филм за одисеята на магаре на име EO, което открива както доброта, така и липсата й по време на преход от Полша до Италия. EO , понякога труден за гледане, в крайна сметка е освежаващо красив, напомняне, че трябва да се грижим за нашите приятели животни с най-голямо внимание.

6. TAR

Кейт Бланшет играе ролята на невероятния оркестров диригент Лидия Тар, фигура толкова ярка, че почти можете да повярвате, че тя е истински човек. Тя не е: сценаристът и режисьорът Тод Фийлд и Бланшет я извикаха, тиранична и великолепна, от въображението. Това е амбициозен и често сухо забавен филм за сложна, често неприятна жена, която работи упорито и достига високо за това, което иска. Но става въпрос и за изкуството като вид препитание – гориво за оцеляване в един понякога безмилостен свят.

5. Happening

Дори и да не беше толкова навременна, Happening на френската режисьорка Одри Диуан пак щеше да бъде напрегната и тихо радикална творба. Адаптирана от мемоарите от 2000 г. на носителката на Нобелова награда Ани Ерно, картината е едновременно откровена и вълнуваща в изследването си какво може да означава една нежелана бременност за една жена – в този случай млад студент, изигран със сурова, натъртена резолюция от Анамария Вартоломей .

4. Елвис

„ Елвис “ на Баз Лурман е не толкова ясен биографичен филм за Елвис Пресли , колкото гащеризон с пайети във филмова форма: непрактичен, но ласкателен и създаден, за да поеме огромни скокове на въображението. Остин Бътлър, с неговите царствени скули, очите му меки като въздишка на копнеж, внушават както плътското величие, така и мечтателната тъга на Елвис. Този филм е луд. Но също така е изпълнено с любов към крал, който не заслужаваме.

Идва ред и на третото предложение в нашия лист за филми 2022, като тук е време да задържите дъх.

3. Времето на Армагедон

В тази полуавтобиографична драма от Джеймс Грей , умен, но умен шестокласник от Куинс, Пол от Банкс Репета, се сприятелява с едно от малкото чернокожи деца в класа си, Джони от Джейлин Уеб, въпреки че остава в неведение за специфичните реалности от живота на своя приятел . Човешките същества обичат да се хвалят с моментите, в които са постъпили правилно, но спомените за моментите, в които не сме действали, са най-натрапчиви от всички. Грей се съобразява с тези провали – и не предлага лесна самопрошка.

2. AFTERSUN

Като деца нямаме представа как ще се оформят чувствата ни към родителите ни, когато самите ние пораснем. Това е територията, която шотландският писател и режисьор Шарлот Уелс изследва в своя зашеметяващ дебют . Единадесетгодишната Софи (Франки Корио) отива на рядка ваканция с баща си Калъм (необикновеният Пол Мескал), по време на която тя започва да вижда недостатъците му и страданието му. Фините вторични трусове на тази интимна, красиво изкована картина остават дълго след като приключите с гледането й.

1. Семейство Фабелман

Стивън Спилбърг прави филми повече от 50 години и в много от тях има автобиографични нотки. Но The Fabelmans е най-личният му филм досега, който се съобразява с горчивата истина за това как семействата издържат дори в разгара на стрес и криза. Мишел Уилямс и Пол Дано са в ролите на Мици и Бърт Фабелман, заместници на истинските родители на Спилбърг. Техните изпълнения са сред най-добрите за годината, деликатни и дълбоко въздействащи.

Почетни награди: Thirteen Lives на Рон Хауърд, Decision to Leave на Park Chan-Wook, The Banshees of Inisherin на Мартин Макдона, The Eternal Daughter на Джоана Хог , Jackass Forever на Джеф Тремейн , Crimes of the Future на Дейвид Кроненбърг , Good Luck to You на Софи Хайд , Лео Гранде , Корсаж на Мари Кройцер, „ Всичко, което диша “ на Шонак Сен , „ Свети Омер “ на Алис Диоп , „ Черно и синьо“ на Луис Армстронг на Саша Дженкинс, „ Любовникът на лейди Чатърли“ на Лор дьо Клермон-Тонер , RRR на С. С. Раджамули

За нас: ДИГИТАЛЕН – Ние предлагаме сервиз и продажба на широка гама от продукти и услуги на водещите български ИТ дистрибутори и директно внесени от нас продукти.

Вашият коментар