Недостигът на чипове ще продължи и през 2024 година Leave a comment

Според министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, недостигът на полупроводници ще продължи да натежава върху европейската икономика и през 2024 година. Затова американската администрация обмисля премахването на някой от митата върху китайски стоки, наложени още по време на управлението на Доналд Тръмп.

Като главна причина се очертава нарастващата инфлация в световен мащаб. Засега обаче не се предвижда от ветото да се премахнат важни стоки като стоманата и алуминия.

Джина Раймондо недоумява защо Конгресът се бави с приемането на законопроекта за чиповете. На същото мнение е и главният изпълнителен директор на “Intel” Пат Гелсинджър, който предвижда все още трудни времена за полупроводниковата индустрия, които няма да приключат преди края на 2024 година.

Кризата с чиповете започна в началото на пандемията от COVID-19, когато поради факта, че голяма част от потребителите работят и стоят повече във вкъщи, доведе до драстично повишаване в търсенето на електроника. Главно таблети, смартфони, компютри, което се отрази и върху пазарната им цена и се превърнаха в дефицитна стока.

В момента голяма част от големите производители на чипове инвестират сериозни средства в увеличаване на производствения капацитет на фабриките си. Други изграждат нови фабрики за чипове. Но промяната няма да се случи толкова бързо, колкото очакват хората. Според ръководителят на “Intel” най-реалистичния срок за решаване на този проблем е не по-рано от 2024 година.  

Вашият коментар