Нов опасен вирус за “Linux” набира скорост Leave a comment

Мнозина от потребителите разчитат на операционната система на “Microsoft”, която идва инсталирана по подразбиране на мнозинството персонални компютри и лаптопи. Но конкурентната “Linux” често е смятана за по-сигурна, по-бърза и по-приятелски настроена към потребители. Но се оказва, че голяма част от хакерите по света започват да насочват погледите си именно към “Linux”. И причината не е, че е по-удобна за сърфиране, а защото за нея почти няма създадени зловредни приложения. Досега.

След щателно проучване на кибер-експерти се оказа, че в Тъмната мрежа циркулира нов опасен вирус. И както всеки вирус и този търси слабите места на потребители, но в частност се насочва към най-важната част от тяхната информация. Личната. Говорим за пароли на сайтове, в т.ч интернет банкиране и кредитни карти.

Вирусът носи името “OrBit“ и атакаува променливата част от програмата, наречена „LD_PRELOAD“. Тя отговаря за зареждането на потребителските библиотеки. Чрез тях зловредният вирус събира важна и чувствителна информация. А по този начин нападателите имат възможност да влезнат през “задния” вход в системата и да откраднат всичко, което сметнат за важно.

Потребителите трябва да бъдат особено внимателни, защото новият вирус не се засича от модерните антивирусни системи, дори и след ъпдейт, защото той не фигурира в библиотеките им за потенциални заплахи.

Вашият коментар