Нов вирус атакува и унищожава данните Leave a comment

Експертите по киберсигурност предупреждават за появата на нов и много опасен компютърен вирус. Името му е “Azov Ransomware“. Той е създаден от много добри хакери, които използват нови методи, за да го укрият от антивирусните и да го маскират като безвреден документ. Това прави засичането му много по-трудно и изтегля елементите на части.

Израелската антивирусна компания “Check Point” го описва като „ефективен, бърз и за съжаление невъзстановим чистач на данни“. И до момента специалистите не могат да установят произхода му.

Първоначално вирусът иска откуп от жертвата, а след това пуска писмо, с което уведомява потребителя, че данните муса унищожавани чрез метод за презапис на произволна информация върху тях. Това се прави на “парчета” от по 666 бита.

Също така вирусът използва т.н логическа бомба. Тя се активира в предварително определен час. Когато дойде времето, вирусът започва унищожаването на данните. Но, оставя някои системни файлове, за да може компютърът да продължи да функционира. Специалистите го наричат “чистач”. По-лошото е, че само за 2022 година, той е поредният. Преди него се появиха подобни “чистачи”, като “RUNRansom” и “CryWiper”.

Вашият коментар