Новата графична карта на Nvidia е готова…да ви разочарова Leave a comment

В Мрежата се появиха слухове за появата на новата графична карта на “Nvidia”. Това е GeForce RTX 4060. Но, геймърите не бива да бързат да се радват. Защото може да се окаже, че нещата не са толкова розови.

Информацията идва от един от най-сигурните източници, блогъра “Kopite7kimi”, който в миналото неведнъж е пускал горещите новини, преди “Nvidia”.

Изглежда, че GeForce RTX 4060 е перфектна във функционален план, но няма…. достатъчно памет. Тя е само (забележете) 8 GB! А, в днешните времена на тежки игри, това е крайно недостатъчно, защото новите заглавия изискват все повече VRAM, за да работят.

Ако се потвърдят слуховете, тя ще бъде по-слаба от предходния топ продукт на компанията, RTX 3060, която разполага с 12 GB памет.

Сега да разгледаме и останалите спецификации.

Картата се базира на AD107-400-A1 и разполага с 24 блока и 3072 CUDA ядра. Очаква се картата да получи 24 RT ядра от Gen 3, 96 тензорни ядра от Gen 4 и 96 TMU.

Въпреки, че официално се води за настолни компютри, чипът AD107-400-A1 е същия, който се използва в мобилните станции и ще има функцията “Nvidia DLSS 3 Frame Generation“.

Друг проблем е, че GeForce RTX 4060 консумира до два пъти повече енергия от RTX 3060!!

Още няма официално съобщение от компанията, но се очаква да бъде анонсирана по-късно тази година.

Но, първо от “Nvidia” трябва да се отърват от натрупаното количество запаси на карти от предходното поколение “3000” и тогава да мислят за маркетинга на бъдещото поколение RTX 40.

Вашият коментар