Новите процесори “Ryzen” 7000 са вече тук Leave a comment

От вчера (27 септември) компанията “AMD” пусна официално в продажба новите процесори “Ryzen“ от серията “7000”. Предназначени за високопроизводителни машини, новите чипове са базирани на архитектурата “Zen 4“. По този начин се осигурява на потребителите и геймърите висока производителност и възможности за ефективно създаване на мултимедийно съдържание.

Компанията извървя дълъг път и сега ще се опита да навакса срещу “Alder Lake” на Intel, а и да бъде едновременно с това конкурентен с вече анонсирания “Raptor Lake” от 13-то поколение.

Изградени по 5-нм технологичен процес, новите чипове разполагат с до 16 ядра и 32 нишки. Освен това могат да обработват двойно повече задачи, в сравнение с предшествениците си с  Zen 3 архитектурата.

Новите чипове са съвместими с излезлите този септември дънни планки от серията “X670“ и „X670 Extreme“, а през октомври предстои да видим и новите дъна от серията “B650“ и „B650 Extreme”.

Освен това следващата година ще бъде още по-вълнуваща, защото компанията ще направи анонса на сериите „Dragon Range“ и“Phoenix“. Най-общо казано – и двете са предназначени за мощни и ултра леки лаптопи, като единствената разлика е, че „Dragon Range“ ще е пригоден за лаптопи над 55W захранване. Благодарение на 5nm възел се увеличи значително  тактовите честоти на всички SKU. Това означава, че “Ryzen 9“ 7950X идва с най-високата максимална честота от 5,7 GHz, докато най-ниската е 5,3 GHz за „Ryzen 5“ 7600X .

Най-важното е, че бъдещите процесори ще поддържат DDR5 RAM и AM4 охладители, която започва масово да навлиза. Още при обявяването на бъдещата разработка от компанията изрично подчертаха, че новите процесори няма да поддържат по-старото поколение рам памет.  За да повиши допълнително производителността при игри на процесори “Ryzen“, “AMD” представи 3D V-Cache. Метод, който позволява L3 кеш паметта да бъде 3D подредена. С това “AMD” успя да добави 96MB L3 кеш на “Ryzen 7“ 5800X3D. Това е 3x повече от оригиналния “5800X” и почти двойно в сравнение с “5950X”.

Малко и за сокета. Тук имаме чисто новата платформа AM5 с нов сокет LGA1718 . По този начин компанията премива от PGA към LGA гнездо.

Остава само да видим конкурентният отговор от “Intel” и дали бъдещите им продукти ще могат да победят тези на “AMD” по отношение на производителност и охлаждане. Но, както знаем, най-добрият съдник да геймърите и и изобщо потребителите, които имат тежката дума, за да изведат една от двете компании на компютърния GPU Олимп.

Вашият коментар