Новият 5 nm чип “Apple M2” ще разполага с 20 млрд транзистори Leave a comment

На “WWDC 2022” , което е  на най-голямото събитие, организирано “Apple”, станаха ясни няколко анонса. Не само, че компанията обяви, най-големият ъпдейт на операционната си система, правена през последните години. А и както се очакваше, стана ясно, че ще видим и новият флагмански чип “Apple M2”.  

Нещо, за което се загатваше доста през последната година. Сега вече от Купертино са готови да разкрият новия чип в пълния му блясък. 

Той е изграден по 5 nm процес и използва 20 милиарда транзистори. Чипът консумира по-малко енергия, спрямо предшественика си, но за сметка на това е увеличена производителността му.

“Apple M2” разполага 16 ядрен невронен процесор за хардуерно ускорение и 50% по-бърза честотна линия на паметта. В съчетание с изкуствения интерект, енджините за хардуерно кодекодиране при различни видео формати, се осигурява до 40% по-бърза работа спрямо предшественика си. Благодарение на енджините за хардуерно декодиране на различни видео формати, имa възможност да поддържа множество видео потоци в 4K и 8K формат.

Освен това разполага с 4 броя високопроизводителни ядра с 16 MB кеш памет. Останалите 4 броя ядра са икономични и имат 4 MB общ кеш, който са по-мощни и енергийно ефективни, спрямо “M1”. Според “Apple” този чип е с до 1,9 пъти по-бърз от последните налични 10 ядрени процесори за компютри в този клас.

Всичко това осигурява близо 2 пъти по-високата производителност, спрямо най-бързият 10 ядрен чип на конкурентите от “Intel”, а в допълнение от “Apple” използват 100Gbps честотна лента на паметта и 24GB унифицирана памет, което е 2 пъти повече спрямо честотната лента при “М1”.

Вашият коментар