“Nvidia”  “пенсионира” популярната видеокарта RTX 2060 Leave a comment

Несъмнено геймърските видеокарти на “Nvidia” от серията RTX 20, са едни от най-добрите за времето си и обичани от мнозина геймъри. Особено, когато дефицитът на карти и чипове расте постоянно.

Сега обаче от компанията са решили да преустановят производството на това поколение карти, като вече са изпратени уведомления до азиатските си доставчици и партньори по цял свят до края на ноември да бъде преустановена продажбата им.

Не можем да подминем факта, че именно тези карти направиха революция в света на игрите. Благодарение на технологията DLSS, на която конкурентите им от “AMD” дори не успяха да измислят качествена алтернатива и бюджетен клас, определено тази карта си беше най-добрата покупка за времето си.

Но, реален поглед на нещата доказва, че това е напълно очаквано. От “Nvidia” се опитват да увеличат доставките и продажбите на последното поколение геймърски видеокарти от серията RTX 30. Последните две години на рестрикции и ограничения, заради Covid принудиха мнозина да работят от дома. Но и да търсят качество и мощ от графичните процесори. Сега, когато редица ограничения вече са отпаднали, логично е да има спад в търсенето на тези графични процесори.

А и все още на редица места има логистични проблеми с намирането и доставките на този клас карти, което съвсем скоро трябва компанията да реши.  Всъщност това е от жизненоважно значение, защото предстои излизането на RTX 40, а конкуренцията с “AMD” е ожесточена.

Отделно икономическото положение и настоящата криза свиват бюджета на хората, дори и на най-запаления геймър. Това логично води до търсене на бюджетните карти от по-старо поколение, които все още имат потенциал да подкарат, макар и на минимални изисквания, последните игри.

От “Nvidia” трябва бързо да намерят начин да разкарат залежалите видеокарти. Защото, нищо чудно да се окажат верни слуховете, че “AMD” ще предложи по-евтин продукт. А тогава компанията ще има големи проблеми не само със старите, но и с новото поколение продукти.

Вашият коментар