Nvidia плаща неустойка на инвеститорите за подвеждаща информация Leave a comment

Компанията за графични процесори “Nvidia” e принудена да изплати огромна неустойка. Глобата в размер на 5,5 млн долара. Причината е, че от компанията са подвели инвеститорите си. През 2017 година те получиха предварителния доклад за продажбите. В тях “Nvidia” заблуждава инвеститорите, че печалбата е в следствие на увеличените продажби на геймърски карти. В последствие се оказва, че причината е бума на криптовалутата “Ethereum”, което доведе до масово изкупуване от криптоминьори.

Това доведе до високи продажби, но мнозинството потребители не успяха да се сдобият с мечтаната геймърска карта. Дори и в момента редица служители на  “Nvidia” неохотно признават, че голяма част от геймърските карти отиват отново при криптоминьори. Това се забелязва най-често в китайския офис на компанията.

Това по никакъв начин не помага на инвеститорите на компанията. Те искат да видят какъв процент от продуктите на “Nvidia” е в следствие на приходите от игри. Дори пред ръководните органи е поставят въпросът дали увеличените приходи не се дължат на крипто копаенето.

Въпреки това от компанията подминават въпроса, като заявяват, че игралното подразделение на компанията играе важна роля за увеличаване на приходите, без да се отчитат криптоминьорите. Но информацията се оказа подвеждащо за инвеститорите, които през 2018 година регистрираха загуби, заради срива на пазара. Това доведе до намаляване на тримесечните печалби с 500 млн долара, а инвеститорите заведоха редица искове срещу компанията.

Именно разкриването на непълната и неточна информация от страна на „NVidia“ лишава инвеститорите от критично важни данни, за да оценят правилно бизнеса на компанията.

Напишете коментар