“Nvidia” плаща неустойка, заради подвеждаща информация Leave a comment

Компанията за графични процесори “Nvidia” e принудена да изплати огромна неустойка. Глобата в размер на 5,5 млн долара. Причината е, че от компанията са подвели инвеститорите си. През 2017 година те получиха предварителния доклад за продажбите. В тях тя заблуждава инвеститорите, че печалбата е в следствие на увеличените продажби на геймърски карти. В последствие се оказва, че причината е бума на криптовалутата “Ethereum”, което доведе до масово изкупуване от криптоминьори.

Това доведе до високи продажби, но мнозинството потребители не успяха да се сдобият с мечтаната геймърска карта. И досега редица служители на  “Nvidia” неохотно признават, че голяма част от геймърските карти отиват отново при криптоминьори. Това се забелязва най-често в китайския офис на компанията.

Това по никакъв начин не помага на инвеститорите на компанията. Те искат да видят какъв процент от продуктите на “Nvidia” са продадени на истинските любители на игрите. Дори пред ръководните органи е поставен въпросът дали увеличените приходи не се дължат на крипто копаенето.

Но, от “Nvidia” подминават въпроса, като заявяват, че игралното подразделение на компанията играе важна роля за увеличаване на приходите. И в това число не влизат криптоминьорите. Оказва се обаче, че информацията е подвеждаща инвеститорите. Именно, заради това през 2018 година, когато криптопазара се срина, те регистрираха колосални загуби. Това доведе до намаляване на тримесечните печалби с 500 млн долара, а инвеститорите заведоха редица искове срещу компанията.

Именно разкриването на непълната и неточна информация от страна на “NVidia” лишава инвеститорите от критично важни данни, за да оценят правилно бизнеса на компанията.

Вашият коментар