“Nvidia“ премахна LHR защитата за картите от серия 3000 Leave a comment

От 14 октомври компанията “Nvidia“ официално обяви, че премахва софтуерните ограничения за копаене от графичните си карти от серията RTX 3000.

В разгара на крипто манията, редица “копачи” изкупиха последното поколение видеокарти, което породи масовото недоволство на геймърите и то в момент, когато доставките на графични карти беше намаляло, заради пандемията и редица проблеми с доставките. Това принуди компанията през февруари 2021 година да въведе ограничителя, който намалява наполовина възможностите за копаене на  “Ethereum”, за да ги възпре от покупки.

Но и това не спря майнинг копачите, които намериха начин да заобиколят ограниченията. През януари 2022 година потребител показа, че дори и с включена защита, отново картата има възможност да копае цифрови валути и да носи печалба на “миньорите”.

Но, след това пазарът на криптовалути претърпя срив, а наскоро “Ethereum” премина от алгоритъм на копаене proof of work Към нов алгоритъм Proof of stake. Това принуди редица майнинг копачи да продават конфигурациите си, дори и на загуба, за да могат да възвърнат поне част от вложената си инвестиция. Етериум вече не може да се добива с видео карти.

Вашият коментар