“NVidia” RTX 4090 – Всичко, което трябва и искате да знаете Leave a comment

През последните години по време пандемията, се увеличи в пъти доставките на най-различни компютърни компоненти и в частност на видео картите от геймърски клас. В един момент дори се стигна до ситуация в която геймърите не могат да се сдобият с продукта, защото не е наличен при почти никой търговец или трябва да се чака с месеци.

Още от преди няколко месеца се заговори усилено, че от “NVidia” ще представят новия си “звяр” – графичната карта от следващото поколение “RTX 4090”, но нямаше конкретна информация. Е, вече няма защо да чакаме.

Флагманската видеокарта е същински “звяр” не само като представяне, но за съжаление и от към консумация на енергия и цена.

Цена

Текущата “RTX 3090“, която за момента държи “трона” на топ видеокартите преди време струваше $1999, а сега може да се намери и на цени, започващи от $1499. Така, че най-вероятно е да видим бъдещата “RTX 4090“ на цена от $2000.

Имайки предвид обаче конкуренцията на новите “Radeon” карти от “AMD”, планиране да излязат около октомври, със сигурност от “NVidia” трябва добре да си помислят по отношение на ценообразуването и дистрибуцията на бъдещата флагманска карта. В момента топ карта “AMD Radeon“ RX 6900 XT се продава на цена от $900.

Производителност

Според слуховете “Nvidia“ RTX 4090 най-вероятно ще включва 16 384 CUDA ядра, 144 ядра за проследяване на лъчи и 576 тензорни ядра. Потенциално, това може да му даде невероятни 40% увеличение на производителността спрямо “RTX“ 3090. Освен това ще включва  24 GB VRAM, както при  “Nvidia“ RTX 3090.

Но според слуховете, идващи от блогъра в Twitter “Kopite7kimi”, който е известен с точните си прогнози, новото поколение от 4-та серия ще има базова тактова честота от 2235 MHz, която може да се овърклокне до 2520 MHz, а това е 2 пъти повече от “Nvidia“ RTX 3090. Картата може да е първата в света, която ще надхвърли 100 терафлопа мощност

Захранване

Ако слуховете се окажат верни, то тази карта ще се нуждае от поне 600 W мощност, за да извлечете максимума от нея. Въпреки, че идва със стандартния стандартен 12-пинов PCIe Gen 5 захранващ конектор, има вероятност да има някакъв вид адаптер, за да черпи толкова енергия. Но дали ще е вграден или ще трябва да се закупи отделно, все още няма конкретна информация.  И все пак толкова мощна карта ще има нужда от качествен вентилатор за охлаждане на цялата конфигурация. Предполага се, че картата ще има трислотов BFGPU охладител, подобен на “RTX” 3090 Ti, но с повече ребра и повече радиатори, разположени по повърхността.

Вашият коментар