Осъдиха “Google” за незаконно събиране на лични данни Leave a comment

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе дело срещу “Google”, твърдейки, че технологичният гигант от Силиконовата долина незаконно, без знанието и съгласието на американските граждани събира и използва техните биометрични данни.

Това се случва чрез всички популярни приложения на гиганта – “Google Photos”, ”Google Assistant” и “Nest Hub Max”. В мотивите си съдът заявява, че компанията съвсем съзнателно експлоатира личната информация на потребителите си с цел търговска печалба, което продължава още от 2015 година.

Пакстън заяви, че от тук нататък няма да се толерира подобно поведение от страна на монополиста при търсачките и лично той ще даде всичко от себе си, за да бъде разрушен монопола на технологичните гиганти.

В щатът Тексас повече от десетилетие е в сила закон, който забранява на компаниите да заснемат биометричните данни на своите граждани без изричното им съгласие.

В допълнение, компанията “Google” съхранява десетилетия наред милиарди снимки в базата данни на “Google Photos”, без да се ангажира да ги премахва след определен период. Дори да качите снимка от рожден ден, компанията извършва лицево разпознаване на всеки един попаднал случайно или не на снимката, а по този начин се нарушава личното пространство и граждански свободи на гражданите, които никога не са давали съгласие компанията да използва въпросните им поверителни данни.

Компанията “Google” излезе с изявление, в което твърди, че този съдебен процес е “недоразумение”, защото неправилно е интерпретирана и определена технологията, която използва компанията.

И заявиха, че ще обжалват решението на тексаския съд, като представят неопровержими доказателства, че технологията им е безопасна и не нарушава личния живот и свободи на гражданите.

Вашият коментар