От “Apple” въвеждат екстремен режим срещу подслушване Leave a comment

От Купертино долетяха интересни новини. Гигантът “Apple” обяви, че въвежда нов защитен режим в устройствата си от серията “IPhone”, целящ да защити потребителите си от неправомерно подслушване от страна на правоприлагащите органи. Известен е като „Lockdown mode“ и е насочен към правозащитници, журналисти и граждани, третирани в собствените си като “политически дисиденти” и защитава от хакерски атаки.

До тази безпрецедентна мярка се стигна след продължилият няколко месеца шпионски скандал, свързан с израелския софтуер “Pegasius” на разработчика „NSO Group“. След разследване се установи, че редица държави са използвали въпросният софтуер, за да подслушват неудобните за властта хора, без дори жертвата да разбере за това. Новата функция ще е достъпна с последната версия на популярната операционна система за всички устройства под “iOS16”, “iPadOS 16” и “macOS Ventura”.

Според компанията, когато се активира новият режим, потребителите получават екстремно ниво на защита, но за сметка на това се ограничава използването на редица приложения за допълнителна защита на устройството.

Вашият коментар