От “Apple” въвеждат “криптиране от край до край” Leave a comment

Тази сряда (7 декември) от компанията “Apple” обявиха, че разширяват криптирането “от край до край” за данните, които потребителите съхраняват в “iCloud” акаунтите си. Това означава, че всички резервни копия, снимки, история, чат и бележки ще затруднят допълнително достъпа на охранителните органи до тях при нужда. А, често това се прави без знанието и разрешението на потребителите.

Новият инструмент за сигурност се казва “Advanced Data Protection” и ще успее да предпази данните, дори и да бъде хакнато устройството. Освен това се носят слухове, че щатските съдии вече няма да издават заповеди за достъп до платформата, което затруднява работата им. От “Apple” заявиха, че след влизането в сила на т.н “криптиране от край до край” дори и нейните специалисти няма да имат достъп до данните. А, само подател и получател.

Това е пореден епизод от драматичният сблъсък между “Apple” и ФБР, след като през 2014 година, по време на атаката през 2015 г. в Сан Бернардино, Калифорния, федералното бюро неуспешно се опита да принуди гиганта от Купертино да осигури достъп до устройството на стрелеца.

Вашият коментар