От “Apple” въвеждат “криптиране от край до край” Leave a comment

Тази сряда (7 декември) от компанията “Apple” обявиха, че разширяват криптирането “от край до край” за данните, които потребителите съхраняват в “iCloud” акаунтите си. Това означава, че всички резервни копия, снимки, история, чат и бележки ще затруднят допълнително достъпа на охранителните органи до тях при нужда. А, често това се прави без знанието и разрешението на потребителите.

Новият инструмент за сигурност се казва “Advanced Data Protection” и ще успее да предпази данните, дори и да бъде хакнато устройството. Освен това се носят слухове, че щатските съдии вече няма да издават заповеди за достъп до платформата, което затруднява работата им. От “Apple” заявиха, че след влизането в сила на т.н “криптиране от край до край” дори и нейните специалисти няма да имат достъп до данните. А, само подател и получател.

Това е пореден епизод от драматичният сблъсък между “Apple” и ФБР, след като през 2014 година, по време на атаката през 2015 г. в Сан Бернардино, Калифорния, федералното бюро неуспешно се опита да принуди гиганта от Купертино да осигури достъп до устройството на стрелеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *