От “Microsоft” планират да премахнат HDD дисковете до 2023 година Leave a comment

Компанията “Microsoft” е поискала от редица ОЕМ производители да преустановят употребата на твърди дискове като основно устройство за съхранение на данните в компютърните устройства, които идват с предварително инсталиран Windows 11. Вместо това от компанията настояват да се внедряват все повече SSD дискове и то до 2023 година.

Все повече настолни компютри и лаптопи, произведени през 2022 година са оборудвани със SSD дискове. Все повече започва да се налагат този тип устройства за съхранение на памет. Те са в пъти по-ефективни, безшумни и позволяват по-бързото зареждане на операционните системи, спрямо HDD дисковете.

Въпреки това, голяма част от ниския ценови клас лаптопи продължават да разчитат на HDD дисковете. Защото не само, че цената на SSD дисковете е по- висока, но и старото поколение дискове позволяват достатъчно голям капацитет, който потребителите винаги да имат под ръка и да могат да разчитат.

Според авторитетният сайт “Tom’s Hardware, цената на GB на SSD е три пъти по-скъпа, отколкото на HDD (0,14 долара срещу 0,05 долара). Вицепрезидентът на “Trendfocus” Джон Чен коментира, че преминаването от 1 TB HDD към макар и по-евтиния вариант SSD диск с 256 GB памет, няма да се оцени положително, защото по този начин потребителите се лишават от достатъчно свободно място за работа. А при обратното – при преминаване към по-скъпия SSD вариант, вече ценообразуването е това, което може да повлияе негативно на потребителското решение, особено, ако клиента има ограничен бюджет.

Засега от “Microsoft” не са пуснали официално изявление дали компанията ще промени минималните изисквания за работа с “Windows 11”, особено за тези, с предварително изградени системи. Остава загадка и както ще прави компанията, ако все пак ОЕМ производителите решат да не се съобразят с желанието на компанията.

Вашият коментар