От “Microsoft” съкращават 10 000 служители Leave a comment

Рецесията е все по-силно осезаема и ако доскоро се говореше за инфлация, вече можем “спокойно” да очакваме и стагфлацията. Или казано по-ясно- нещата ще стават все по-зле икономически, което налага и правителствата да вземат необходимите икономически и социални мерки, за да забавят пропадането в бездната.

Редица компании започнат корекция в икономическите си прогнози и съкращения, като част от бизнес плановете си.

Сред тях са и “Microsoft”. Компанията съобщи, че планира да съкрати близо 10 000 служители. Това е част от мерките за намаляване на разходите и опит за справяне с влошаващата се икономическа ситуация.

Освен това преди месеци бяха съкратени цели отдели.

По последни изчисления, ще бъдат платени над 1,2 милиарда долара за обезщетения и промени по настоящето портфолио.

Това се случи по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където компанията взе участие. Тя беше представлявана от главният изпълнителен директор Сатя Надела.

В речта си тя заяви, че няма нито една компания, която да може да посрещне несигурността на световната икономика, която поражда страхове за рецесия.

Ако по време на пандемията клиентите се опитваха да засилят инвестициите и увеличат разходите в дигиталната трансформация, сега се забелязват опити за намаляване и оптимизация в разходите.

Това означава, че хората все повече прекарват навън и по-малко онлайн, а това намалява и приходите на интернет гигантите.

Очаква се на 24 януари “Microsoft” да обяви печалбите за второто тримесечие. Бизнесът с облачни изчисления “Azure” на софтуерната компания доведе до ръст на приходите през трите месеца до септември, тъй като продажбите на персонални компютри отбелязаха леко отстъпление.

Така “Microsoft” се “присъедини” към “Amazon”, “Facebook” и “Amazon”, които съкращават наетите само допреди няколко месеца служители и съкращават щата, за да могат да посрещнат икономическата несигурност и да оптимизират разходите.

Според компанията за подбор на персонал “Challenger, Gray & Christmas”, само за 2022 година, съкращенията в технологичния сектор са се увеличили със зашеметяващите 649% , спрямо 2021 година, когато са били едва 13%.

На фона на реорганизацията, масовите съкращения и оптимизиране на разходите,от “Microsoft” се насочват към стратегически инвестиции в сферата на изкуствения интелект и в частност към популярния “ChatGPT” чатбот.

Вашият коментар