От “Qualcomm” подготвят PC конкурент на чипа “M1” от “Apple” Leave a comment

Без съмнение чипа M1 на “Apple” e сред най-мощните чипове на пазара. Но конкуренцията не спира да се развива и усъвършенства. Един от големите играчи в този сегмент, “Qualcomm” обяви още през ноември миналата година, че подготвя конкурент на “ябълковия” чип.

Той ще бъде изцяло разработен от специалистите от придобитата през януари 2021 година, компания “Nuvia”. Тогава сделката беше оценена на 1,4 милиарда долара. Компанията е създадена от бивши дизайнери на чипове на “Apple”. Макар, че първоначално беше предвидено този чип да е специално за сървъри, сега компанията разширява неговите възможности.

 Новите чипове ще бъдат базирани на следващото поколение Arm-базирана система върху чипове (SoCs), като целта пред “Qualcomm” е да създаде цяла система, която да използва новото поколение графични процесори. Ще сe наблегне на мощността и надеждността на батерията, така, че бъдещите продукти да бъдат продуктивни за по-дълъг период от време, преди потребителя да посегне към зарядното.

Изпълнителен директор на “Qualcomm” Кристиан Амон сподели, че компанията напредва доста бързо, като по думите му чипa ще предложи най-добрата производителност спрямо конкуренцията. А клиентите ще имат възможност да се убедят в мощта на новия процесор, благодарение на бъдещите продукти на компанията. Според него най-реалистичният срок да видим такъв продукт на пазара е до края на 2023 година. Няма да е изненада, ако до края на същата година, “Apple” анонсират още по-мощния чип A3, като трябва да изчакаме дотогава, за да разберем дали това ще се случи.

Вашият коментар