Първата цифрова слънчева ферма за биткойни е факт Leave a comment

Три от големите компании в света се обединяват в съвместен проект за създаването на първата цифрова биткойн ферма в Тексас. Интересното при нея е, че това ще бъде първият подобен проект, който добива прословутата цифрова валута с помощта на слънчевата енергия. На територията на щата вече има изградени няколко слънчеви електроцентрали, които допълнително ще улеснят работата на трите гиганта.

Проектът е на обща стойност от 12 милиона долара. В Тексас бъдещата слънчевата електроцентрала ще е с мощност от 3,8 мегавата. Събраната енергия ще бъде складирана в съоръжението на Tesla модел “Megapack”, което е с капацитет  от 12 мегаватчаса.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Blockstream Адам Бек заяви, че съоръжението е проектирано за добив по екологичен начин, единствено със силата на слънчевата енергия. Според него именно слънчевата енергия решава проблема с добива на биткойни, които при други условия използват силни замърсители като въглищата.

Проекта ще предоставя редовно прозрачна информация на обществото и екологичните организации, които се притесняват от замърсяването при добива на цифровата валута. В реално време заинтересованите страни ще имат достъп до показателите и параметрите за консумацията и производителността, а също и информация за добитите до момента биткойни.

Още през миналата година Tesla закупи биткойни за 1,5 млрд долара. Тогава компанията заяви, че ще приема като основна валута именно биткойните, но заради замърсяващата си дейност при добива, бързо промени решението си.

Вашият коментар