Първият AI адвокат ще дебютира в съда през февруари Leave a comment

Стъртъп компанията “DoNotPlay”, в лицето на изпълнителния си директор Джошуа Брадли планира да представи в съдебната зала, първия адвокат-робот с изкуствен интелект (AI). Той ще защитава правата на клиент, който обжалва неправомерно наложена му глоба за превишена скорост.

От компанията пуснаха съобщение в “Twitter”, че ще предоставят повече информация след делото.

Въпреки това, компанията е предупредена от няколко щатски адвокатски колегии, че делото може да бъде отложено нарочно, ако бъде допуснат робот да защитава човек в съдебната зала. А, изпълнителният и директор е заплашен от затвор, ако изпълни плана си.  

Първоначалната идея на “DoNotPlay” била да създаде чат-бот, който да облекчи работата на колегията, като отговаря на различни запитвания, писма и да попълва нужните формуляри.

За целта обаче той трябвало да познава до подробности закона, както един обикновен адвокат. Използвани били AI текстови генератора, включително “ChatGPT“ и „DaVinci“.

За да бъде допуснат обаче, трябвало ответника да носи очила, които да записват целия процес.

Но, подобна на повечето държави, трябвало и двете страни да са съгласни разговора да бъде записван, а тази технология не се допуска в голяма част от съдилищата на страната.

Въпреки това, Джошуа Брадли вярва, че технологията има своите предимства и в някой момент ще бъде официално призната. Особено като се има предвид, че мнозина не могат да си позволят добър адвокат, а имат нужда при оспорване на редица надписани сметки, особено в здравеопазването на САЩ.

Вашият коментар