Пазарът на персонални компютри с рекорден спад Leave a comment

Компанията “Gartner” обяви данните за световния пазар на персонални компютри през второто тримесечие на тази година. В статистиката се включват общите продажби на настолни и преносими компютри, ултрабуци и хромбуци, но таблетите не са включени. 

В световен мащаб между април и юни са продадени 72 милиона компютъра. Това е с 12,6 % по-малко спрямо година по-рано, когато са продадени 82,4 млн. единици. А с това се отбелязва най-силният спад от 9 години насам.

Класацията за най-големи доставчици се оглавява от “Lenovo” с пазарен дял от 24,8 %. На второ място е “HP” с 18,8%, а челната тройка се допълва от “Dell” на който е отреден 18,5% пазарен зял. По-надолу в класацията се нарежда най-скъпата компания в света “Apple”, но с едва 8,8%. Челната петица, съответно на 4-то и 5-то място се нареждат “Acer” и “ASUS”, които имат едва 7,1 % и 6,5 % пазарен дял.

Сред най-силно засегнати от спада в продажбата на персонални компютри са държавите от Европа, Африка и Близкия Изток, като тук е 18% спада. В същото време доставките в сегмента на преносимите компютри са намалели с 20%, а в сегмента на хромбуците – с повече от 50% на годишна база.

Вашият коментар