Появи се конкурент на “Twitter” Leave a comment

Докато в последните месеци се шумеше покрай сделката на Мъск за “Twitter”, сякаш една наистина важна новина, остана на заден план. Появи се конкурент на въпросната социална мрежа. Тя носи интересното име “Mastodon”. Досущ като името на легендарното праисторическо животно.

Създадена е в Германия през 2016 година, но до момента не беше позната за много хора.

Подобно на по-известният си конкурент, новата мрежа дава възможност за достъп през мобилни или компютърни устройства. Потребителите могат да туитват и споделят съобщенията, но има и ограничение в броя на знаците.

Но, предимството на “Mastodon” е, че е с отворен код и съответно на потребителите няма да им се налага да гледат постоянно досадните реклами, които се показват през определен период от време.

Новата социална мрежа не е позиционирана на един-единствен сървър, а е разпространена на различни сървъри.

Любопитното е, че само ден след като Илон Мъск обяви, че официално е сключил сделката за придобиването на “Twitter”, над 70 000 потребители и то за ден са си направили акаунт в Mastodon”.

В момента в мрежата има регистрирани малко над 5 млн потребители. В редица европейски страни все повече се набляга на силата на социалните мрежи, които са все по-предпочитани и от политиците,

Но, последните изказвания на Мъск, че ще направи “Twitter” с платен достъп и доста по-корпоративно насочена, означава, че новата социална мрежа “Mastodon” може да се окаже големия печеливш и да спечели допълнителните симпатии на потребителите, които не искат да им се налагат ограничения върху свободата на словото в Интернет.

Вашият коментар