Проблеми в Рая за“Intel Arc“ 770 Limited Edition Leave a comment

Графичните карти “Intel Arc“ 770 Limited Edition бяха анонсирани от “Intel” като мощна алтернатива на конкурентите продукти на “AMD“ и “Nvidia“. Компанията предложи два типа “Intel Arc“ 770 карти – едната, “референтната” карта идва с 16GB памет, втората получава само 8GB. Само, че вече дойдоха първите оплаквания от 16GB памет вариант.

Според портала “VideoCardz” има драстични разминавания между декларираната скорост и реалната такава. Компанията обеща скорост на GDDR6 памет от 17,5 Gb/s.  Но, докато стандартната карта е с работна честота от 2000MHz, то топ картата работи на 2187MHz. В резултат на това честотната лента на подсистемата за съхранение е само 512 GB/s вместо очакваните 560 GB/s.

Специалисти коментират, че подобни резултати излизат и в други специализирани бенчмаркове, така, че не е възможно проблема да идва от софтуера. В допълнение и двата варианта използват една и съща версия на BIOS-а.

Всяко “Xe-Core” ядро има има 128 ядра, а блоковете “XMX“ (поне според изявлението на компанията) са сравними с ядрата “Tensor“ на „Nvidia“.

Чрез “XMX“ се осигурява до 16 пъти по-голяма изчислителна мощ за хардуерното ускорение на алгоритмите в допълнение с изкуствен интелект спрямо традиционните процесори на пазара.

Всеки графичен процесор от серията “Arc“ поддържа до четири HDMI 2.0b и DisplayPort 1.4a, способни да работят с монитори от клас 4K/120Hz и 8K/60Hz.

Най-голямото предимство е поддръжката на “XeSS”. Технологията за AI мащабиране, която е подобна на конкурентната “DLSS” от “Nvidia”.

Странното е, че от “Intel” все още няма официално изявление и според мнозина проблем може да е в самите драйвери и да трябва компанията да пусне спешен ъпдейт. Дотогава потребителите остава само да се надяват.

Но, каквото и да стане, това е шансът на компанията да предложи дискретна и евтина видеокарта на фона на все по-поскъпващите продукти на конкурентите, заради редица икономически фактори.

Вашият коментар