“Qualcomm” подготвя по-мощен конкурент на M2 на “Apple” Leave a comment

Само преди няколко дни от “Apple” обявиха анонса на най-новият си мощен чип “M2”, който побеждава конкурентните чипове на “AMD” и “Intel”. Сега стана ясно, че от производителят на мобилни чипове “Qualcomm” подготвя свой чип, за който обещават, че ще бъде дори още по-мощен от тепърва пуснатия “ябълков” “M2” в лаптоп сегмента. Доста смело изказване от страна на компанията, като се има предвид, че още не сме видели в реалност какво може новото “бижу” на момчетата от Купертино.

Само за справка ще кажем, че през изминалата година, предишното поколение чипове от серията “M1” успя да надмине по всички показатели за производителност чипа на “Qualcomm” “Snapdragon 8cx Gen 3”. Но сега от компанията има скрит коз в ръкава си. През миналата година компанията придоби младия стартъп “Nuvia” за 1,4 милиарда долара, който е съставен също от бивши инженери от “AMD” и “Intel” За тези, който следят света на технологиите е ясно, че именно тази малка и стартираща фирма, стоеше зад създаването на предишния флагмански чип на “Apple” – “M1”.

Всъщност, ако се вгледаме детайлно в чиповете, произведени от “Apple” , на пръв поглед изглежда, че те са сред топ архитектурата на пазара. Но в действителност, чипът M1 е базиран на чипа A14 на iPhone 12, докато Apple M2 е базиран на чипа A15, като и двата продукта са създадени по 5 nm производствен процес, но са базирани на по-старото  8-то поколение ARM архитектура.

В близко бъдеще очакваме бъдещи чипове от “Nuvia” за лаптопи, които със сигурност ще персонализират пазара в тази ниша.

Вашият коментар