Разработиха 3D сплав с прах от Марс Leave a comment

Учени разработиха уникална титаниева сплав, която в комбинация с реголит, дават възможност в бъдеще на астронавтите сами да отпечатват 3D части за инструменти и дори резервни части за ракетите в открития Космос. 

Само, за да бъде транспортиран 1 кг товар от Земята до МКС с помощта на совалка, НАСА плаща 54 000 долара на килограм. Конкурентите от “SpaceX”, собственост на ексцентричния милионер Илон Мъск, пък дават цена от 1,2 милиона долара за изстрелване на полезен товар от 200 кг.

Затова учени от Вашингтонския държавен университет в САЩ търсят начин да намалят крайната цена, именно с помощта на 3D принтирането в Космоса. Бъдещите изследователи  ще могат да получат всички необходими материали на Луната или Марс, за да отпечатат 3D неща. Затова изследователите искаха да проверят дали марсианският реголит може да се използва за създаване на полезни материали с помощта на 3D принтер.

Но, за да разберат дали ще проработи в Космоса, първо учените изковали сплав от алуминиев оксид, силициев диоксид, железен оксид и калциев оксид. Последният се намира в изобилие на Марс и го комбинирали с титаниева сплав.

Полученият материал бил разтопен от лазер в 3D принтер. След това чрез наслагване слой по слой, учените получи крайния обект. Интересното е, че ново полученият продукт имал по-здрави свойства от досегашните титаниева сплави.

Вашият коментар