Разработиха електромобил, улавящ въглеродния диоксид Leave a comment

В Нидерландия учени от университета по технологии в Айндховен е успял да разработи електромобил, който улавя изхвърления в атмосферата въглероден двуокис (CO2).

Колата е наречена “ZEM” и е двуместна, а с нея учените се надяват, че светът ще поеме към едно по-устойчиво и екологично бъдеще. 

Идеята е след края на “жизнения” цикъл на автомобила, той да бъде рециклиран. А, частите използвани в бъдещото производство на следващата кола.

Името на колата означава “мобилност с нулеви емисии” и разполага с литиево-йонна батерия “Cleantron”. Любопитното е, че голяма част от частите за сглобяването му са направени от рециклирана пластмаса и са 3D отпечатани.

Макар, че се счита, че електромобилите имат нулеви емисии на въглероден диоксид, проблемът идва от производствения процес на батериите. При тях се отделя толкова много замърсяване, че на бъдещия електромобил ще му трябва да измине десетки хиляди километри, преди да постигне „въглероден паритет”.

“ZEM” е снабден с 2 брой филтри, които могат да уловят до 2 килограма въглероден двуокис по време на движение при пробег от 32 186 км, а след това се изпразват в специални за целта контейнери.

Вашият коментар