Разследват “Alibaba“ за кражба на лични данни Leave a comment

Акциите на интернет-гиганта в онлайн търговията “Alibaba“ рязко спаднаха тези дни. Причината е, че полицията разследва предполагаема кражба на лични данни на клиенти от платформата на китайския търговец. Това е свързано със станалата по-рано този месец хакерска атака срещу полицейската база данни в Шанхай, от която хакери откраднаха данните на близо 1 млрд китайски граждани.

След разследване на киберспециалисти се оказало, че въпросната база данни повече от година е била със свободен достъп. Т.е личните данни на голям брой граждани не са били защитени добре и без никаква парола от полицейската структура.

Въпросната база данни се съхранявала в облака на китайския гигант “Alibaba“, а това привлякло вниманието на местната полиция. Това е голям удар за китайското правителство, след като до момента явно и видно държавата не успява да опази личните данни на гражданите си от нерегламентиран достъп на трети страни. Въпреки, че усилено Китай се опитва да затегне правилата по отношение на поверителността на данните и засилват надзора си върху технологичните гиганти в страната.

Това не е първият проблем на “Alibaba“ с държавните власти. През мината година подразделението за облачни услуги на компанията,” Аlіbаbа Сlоud Соmрutіng” беше смъмрено от китайското правителство, че не успява да се справи с осигуряването на сигурността на данните и не оповестява навреме публично известни критични уязвимости.

Затова не е изненада, че китайското правителство усилено съветва голяма част от китайските компании да преместят чувствителната си информация към компании като “Tencent”, който макар и частни, са контролирани де факто от Китайската държава.

Вашият коментар