Ремонт на монитори в Стара Загора – Digitalen.bg

За запитвания позвънете на телефон: 0893 273 537 *включително и по Viber или ни посетете в някой от нашите магазини, намиращи се на ул. Коло Ганчев 48 и бул. Митрополит Методий Кусев 41 (с изглед на ул. Васил Левски). 

Съвременните LCD монитори са сложни устройства, конструирани от активна течно-кристална матрица, захранваща платка, инверторна платка и система за подсветка на матрицата. Има съществени разлики в качеството на асемблиране и използваните материали при различните модели монитори, дори и да са от един производител.

Има случаи на производствен брак, като дефекти при запояването, сглобяването и грешки при проектирането на електронната схема на устройството. Ремонтът на LCD монитори се свежда до анализ на симптомите, локализация на проблема и ремонт, посредством замяна на детайли при необходимост.

Ремонт на мониториЦени
Ремонт на монитори с размер от 15” до 19” (Цена за труд – части около 5лв.)35лв.
Ремонт на монитори с размер от 20” до 24” (Цена за труд – части около 5лв.)45лв.

Най-честите повреди при съвременните LCD монитори:

  • Повреда в платката на захранващия блок. При тази повреда изгарят първичните електрически вериги, вътрешните често остават цели. Най-често практикувания ремонт на монитор в нашият сервиз Стара Загора.
  • Повреда на инвертора. Инверторът отговаря за управление на яркостния сигнал на лампите за подсветка. При повреда на инвертора екранът ще бъде тъмен.
  • Повреда на лампите на подсветката. Дисплеят е мътен или напълно тъмен. Лампите могат да “умрат” поради механична повреда, да откажат или просто да изгорят поради работата си при повишена яркост. За ремонт на монитора ще е нужно подмяна на самата лампа за подсвет.
  • Повреда по платката за управление на процесора – При тази повреда образът може да се криви геометрично, изображението може да се мести. Ремонт на монитори с такива дефекти не винаги е възможен.
  • Механични повреди на матрицата – изисква се подмяна и ремонтът е нерентабилен.

Практиката показва, че в болшинството случаи повредата се дължи на електрониката. Често се повреждат и дават дефект транзисторите на инвертора или електролитните кондензатори. Повредата също може да се дължи и на лоши/студени спойки в платките или елементите.

Матрицата и лампите на подсветката сами по себе си не се развалят, това се случва вследствие на механична повреда. Случва се лампите да намалят яркостта си или да се повреди една от тях. В този случай изображението ще бъде по-тъмно и мътно. В сервиза ни най-често за ремонт попадат монитори SAMSUNG, LG, PHILIPS, BENQ, ASUS и ACER от “неблагополучни” серии и доста по-рядко монитори HP, Dell, FUJITSU SIEMENS, EIZO и LENOVO.