Русия няма да си получи договорените чипове Leave a comment

Международните санкции срещу Русия, заради водената от нея война в Украйна се отразяват на всички аспекти от икономиката й. В последно време обаче засягат сериозно IT сектора й.

След като само преди седмици стана ясно, че редица нейни IT специалисти бягат зад граница, сега страната се сблъсква с още по-сериозен проблем.

Един от най-големите проблеми допреди месеци беше къде да произвежда компютърни чипове. От страната напуснаха “AMD” и “Intel”, а Тайван преустанови вноса на чипове от висок клас. Като за момента изнася само такива с производителност от 5 GFLOPS. Или колкото е “мощта” на “Nintendo”. Освен това Тайван забранява чиповете да имат работна честота по-голяма от 25 MHz и повече от 144 пина на шината.

Затова руската IT икономика се обърна към процесорите “Elbrus“” и “Baikal”, които бяха обявени за напълно конкурентни на добре познатите “Intel” и “AMD”, дори се похвалиха, че в някой аспекти ги надминавали. За производството им трябваше да отговаря тайванския производител “TSMC”.

Но, в последният момент те скъсаха договора си с руската страна. За да е по-голям проблема тайванската страна отказва да им предостави готовите партиди Elbrus“ и „Baikal”.

Макар интелектуалните права и цялата документация да принадлежат на руската страна,  тя няма нужното литографско оборудване, за да произвежда сама чиповете си.

Последният пакет санкции беше насочен именно срещу това, страната да не може да добива никакви стоки с “двойна употреба”, което създава голям проблем за индустрията в страната.

Макар, че още през лятото Русия се похвалиха, че ще изградят от нулата сами литографско оборудване, за създаване на чипове и ще бъдат налети трилиарди рубли, засега този план остава само на хартия.

Вашият коментар