Русия планира дългосрочни инвестиции в IT сектора Leave a comment

В Русия все повече се усеща острия недостиг на IT кадри. В комбинация от зависимостта от чуждите технологии, руската електронна индустрия е изправена пред големи предизвикателства.

Затова Министерството на промишлеността и търговията смята да увеличи инвестициите в микроелектронната индустрия, да увеличи производствения капацитет, както и разшири научните изследвания през следващото десетилетие.

В допълнение с безпрецедентните западни санкции към Москва, заради войната в Украйна, страната няма достъп до никакви нови технологии, а се налага да използва наличните ресурси, включително и морално остарели чипове, за да отговори на все по-острия потребителски натиск.

По-големият проблем е, че дори и във военно отношение страната има отново нужда от тези чипове, а не може да ги произвежда. Дори традиционен съюзник като Китай, отказва сътрудничество. САЩ започват собствени проучвания в литографията, а със заповед на президента Байдън, страната му постепенно започва да се дистанцира от Китай и Тайван. Тайван пък е лидер в литографското оборудване и е в близки отношения със САЩ, за да може страната да се защити от китайската агресия. Всичко това поражда поредица от събития, които са свързани помежду си.

Така Русия е отрязана от достъп до всякакви съвременни чипове, използвани, както в гражданската, така и военната, и дори енергийната индустрия.

Но, най-големият проблем за Русия продължава да бъде технологичното изоставане от Запада, с поне десетилетие.

Въпреки това, президентът Путин е наредил до 2030 година страната да създаде от нулата нова и сложна индустрия, която да разработва и проектира активно чипове за нуждите на руската промишленост.

Вашият коментар