Русия създаде собствена 7 nm литографска машина Leave a comment

Голяма част от патентите за литографски машини, способни да произвеждат чипове, се държат от САЩ. А след санкциите срещу Русия, заради военната агресия в Украйна, редица държави отказаха да продават чипове на страната.

Стигна се до там, че Вашингтон наложиха санкции не само срещу Русия, но и партньорите им от Китай, който макар и негласно ги подкрепят. Дори водещият производител Тайван наложи вето за продажба на литографска технология, която доведе до колапс руската IT индустрия.

Сега обаче нещата са на път да се променят. От Руската академия на науките се похвалиха, че са на път да създадат напълно независим и изключително сложен собствен литографски скенер, който може да произвежда чипове, използвайки 7 nm производствена технология.

Очакванията са, че до 2028 година ще бъде готов и ще заработи пълноценно.

Руското правителство предвижда до 2030 година да създаде национална програма за разработване на собствени 28 nm чипове, както и обучение на изцяло местни IT специалисти, които да заменят сегашните си европейски колеги в този важен сектор за страната.

Към този момент Русия може да произвежда чипове по 65 nm производствена технология, но тя е морално остаряла и не е пригодена за нуждите на икономиката.

Но, това е най-малкият проблем, защото страната трябва да започне буквално от нулата и да изгради производствени мощности по нов стандарт, ако иска да произвежда свои собствени чипове.

Ако разработките се окажат успешно, то много бързо ще се навакса технологичното изоставане и нищо чудно да надмине досегашната конкуренция.

Вашият коментар