През 2021 година криптоизмамниците са спечелили 1 млрд долара Leave a comment

Според доклад на Федералната търговска комисия (FTC), от началото на 2021 година към нея са постъпили над 46 000 оплаквания за измама в криптовалута. Общата стойност на загубените суми в парично изражение надхвърля 1 милиард долара.  От комисията посочват, че сред най-често използваните валути за плащане на измамниците са отредени на биткойн (70%), Тетер (10%) и Етериум, или етер (9%).

За съжаление при криптовалутите като биткойн преводите на плащане са окончателни и не могат да бъдат отменени. Това не винаги е добро. Т.нар. “система за отказ от плащане” (Chargebacks) – вид инструмент, предназначен да защитава потребителите — позволява на потребителите да отменят транзакция, ако твърдят, че са били таксувани чрез измама за стока или услуга, която не са получили.

Сред най-честите измами са тези свързани с инвестиции, където се убеждават начинаещи инвеститори да вложат голям сума с обещание за бърза възвръщаемост и то за рекордно кратко време. Там загубите се оценяват според специалисти на приблизително 575 милиона долара.

Близо половината от измамените казват, че загубите им в криптовалути се случили след “случайни” съобщения в социалните мрежи. Най-честите платформи, които се използват от измамниците Instagram (32%), Facebook (26%), WhatsApp (9%) и Telegram (7%).

Хората съобщават, че вместо да им позволяват да проследяват растежа на криптовалутите, посещаваните от тях инвестиционни уебсайтове и приложения се оказват фалшиви, а при опит да изтеглят парите си, се оказва, че не могат да го направят.

Тези проблеми допълнително нанасят вреда върху имиджа на криптовалутите, като сигурно убежище срещу инфлация. Все пак анализатори предполагат, че въпросните случай са само “капка” в океана от измами, защото голяма част от измамените не съобщават подобни случай.

Новината идва след бурните събития за крипто пазара през изминалите няколко седмици. След неуспешен стебълкойн, обвързан с доларите, доведе до изтегляне на голяма сума криптоактиви. Това доведе до изтриване на пазарна капитализация в сектора за над половин трилион долара. По този начин рязко спадна доверието на инвеститорите в криптовалутите като сигурен инструмент срещу инфлацията и икономическите и политически сътресения по света.  

Вашият коментар