Само за година: хакери са атакували над 1 милиард устройства Leave a comment

През последните години световната мрежа свързва все повече умни устройства в една обща екосистема(т.н IoT устройства). Това улеснява ежедневието на хората по света, помагайки им само с натискането на един бутон, от разстояние да разпределят ежедневните задачи в дома си. Но това крие и своите рискове. Все повече хакери и престъпници се насочват към този тип устройства, заради по-слабата защита и опит да извлекат полза срещу физически и юридически лица.

Според доклад от провайдъра на облачни услуги “SAM Seamless Network”, през 2021 година над 1 милиард устройства са станали жертва на кибер атаки главно, заради ниската си защита. Поради фрагментирането на системата се затруднява актуализацията на настройките за сигурност. По-лошото е, че някой фирми предлагащи подобни “умни” устройства дори не правят редовни актуализации на сигурността. В “помощ” на хакерите идват разнообразието от различни операционни системи и разбира се подценяването от страна на клиентите на киберсигурността. Всички тези условия благоприятстват успешните атаки.  

От 2016 година престъпниците активно разработват и усъвършенстват нови ботнети, като например кибер групировките Mirai и Mozi, които целенасочено търсят и атакуват IoT устройства и домашни рутери.

И в момента продължава да расте броят на поразените от хакерски атаки подобни устройства. По данни на експертите по киберсигурност близо 50% от домашните и малките бизнес мрежи са имали пробив или подозрително поведение на мрежовия трафик. В класацията за най-силно засегнати от подобни зловредни действия с до 46% попадат рутерите, които са “любими” на престъпниците. Дори и в момента продължава да расте броят на поразените от хакерски атаки “умни” устройства.

Вашият коментар