Само за седмица Индия глоби два пъти “Google” Leave a comment

В последните години компанията “Google” сякаш е по-известна с наложените глоби, отколкото с разработката на следващия флагман от серията “Pixel”.

Още не е приключила годината и отново компанията получава поредната финансова санкция, този път в Индия. Причината е, че местните регулаторни органи от Комисията за защита на конкуренцията (CCI) провеждат поредното антитръстовото разследване срещу компанията за злоупотреба с господстващо положение.

Според тях компанията злоупотребява с опитите си да популяризира собственото си приложение за разплащане, заради което компанията е глобена с 9,36 милиарда индийски рупии (113,04 милиона долара) или със 7% от средния оборот на компанията.

Отделно спекулира с пазарната си позиция, за да се опитва да го постави на по-предни позиции в търсачката, за сметка на другите подобни приложения.

По-интересното е, че това се случва за втори път само в рамките на една седмица и то през месец октомври. Първата глоба беше наложена на 20 октомври в размер на 1337,76 13,4 милиарда рупии (162 милиона долара).

Не бива да забравяме, че ОС “Android”, собственост на “Google”, е с пазарен дял от 95% на  пазара на мобилни устройства в Индия. Именно това е вторият най-голям пазар на мобилни устройства, след този в Китай.

Освен глобата, на “Google” е забранено да ограничава разработчиците на приложения да използват услуги за фактуриране/обработка на плащания на трети страни за закупуване на приложения.

Вашият коментар