“Samsung” продава най-много 5G Android смартфони Leave a comment

Когато компанията “Samsung” пусна през 2019 година своя “Galaxy S10 5G”, направи революция в технологиите. Това беше първият смартфон, предлагащ ново поколение свързаност. Днес, в ерата на 5G, възприемаме тази технология вече като даденост. Всеки смартфон предлага безжична свързаност на ултра бърза скорост. Или поне такива трябваше да се плановете.

Скорошно проучване на пазара на смартфони показва изненадващи резултати. Въпреки наличието на тези мрежи, все още са малко производителите, които предлагат 5G свързаност ръка за ръка с ОС на Android. Според изследователската фирма“Counterpoint Research”именно “Samsung” води през февруари 2022 година първенството за първите четири най-продавани смартфони с 5G Android платформата.

Нека разгледаме малко по-подробно и въпросните модели на компанията, предлагащи 5G свързаност. Стартираме с модела “Galaxy A52s 5G”. Той дебютира на пазара през септември 2021 година и попада в класацията за 10-те най продавани смартфони с Android, от момента на излизане досега. В средният клас смартфони, близо 2,9% от всички продадени телефони са снабдени с 5G възможност за връзка.

Следващият в класацията е флагманският модел “Galaxy S22 Ultra 5G” с дял от 2,87%. Още в краят на февруари, този ултрамодерен телефон попадна на пазара и се изкачва за доста кратко време в класацията. Благодарение на вграденият си стилус, моделът “Note” e доста търсен модел, главно от работещите, защото улеснява ежедневните им задачи.

Февруари 2022 година е отлична дори и да “Galaxy S21 FE”, който идва на цена от 700 долара. Именно, заради това, че е със 100 долара по-ниска цена спрямо по-големия си събрат “Galaxy S22”, модела е доста търсен. На този 5G смартфон е отредено третото място в класацията, на който се пада пазарен дял от 2,63% от световните доставки.

Сред конкурентите на Samsung виждаме моделите “Oppo Reno 7 5G”, “Honor 60”, “Vivo S12”, “Xiaomi Redmi K40” и “Honor X30”, които попълват челната десетка. А на тези 5G устройства се пада близо 20% пазарен дял на продадени модели в световен мащаб през месеца.

За съжаление 5G технологията продължава да е недобре развита. Страни като Корея вече изпробват 6G поколението, но за това като, че ли останалия свят изостава или не е готов. На много места по света не са започнати дори пробните тестове, а какво остава за предлагането на тази свързаност по търговските мрежи.

Но това не пречи на редица производители да предлагат устройства, поддържащи 5G свързаност. Именно това е и причината за бързото разрастване на този пазар.

Заради голямата конкуренция, през следващите години цените на смартфоните с 5G свързаност се очаква да тръгнат надолу. А това ще бъде отличен избор за всеки, които не може или не иска да отдели солена сума, за да притежава модерно устройство с последната технология за свързване.

Вашият коментар