САЩ обвиниха китайски шпиони, лобиращи за „Huawei” Leave a comment

Министерството на правосъдието на Съединените щати съобщи, че днес са повдигнати обвинения срещу двата китайски лица, шпиониращи за страната си. Причината за ареста им е, че двамата са участвали от името на Китай, в лобиране за прекратяване на щатското разследване за шпионаж срещу “Huawei”.

От ФБР съобщават, че “активът” действал като “двоен” агент и работещ от името на бюрото. Лицата са искали достъп до непублична информация, включително файлове от американската прокуратура в източния окръг. Обвиняемите му платили десетки хиляди долари в биткойни, за да го вербуват и да спомогне за унищожаване на важни доказателства срещу компанията. А също така искали достъп до непублична информация, включително файлове от американската прокуратура в източния окръг.

Двойният агент им е предоставил фалшиви документи, които не съдържат никаква конфиденциална информация и по никакъв начин не е застрашено текущото разследване.

Припомняме, че преди близо година правителството на САЩ обвини китайската компанията “Huawei”, че използва нерегламентирани бизнес практики, кражба на интелектуална собственост и шпиониране на американските граждани и правителствени служби чрез оборудването си. Тогава бяха предприети стъпки към цялостна замяна на телекомуникационното оборудване на “Huawei”. А компанията беше добавена в т.н “черни списъци” на юридически и физически лица, които представляват заплаха за американската демокрация и сигурност.

Като основната причина беше намесата на китайското правителство във вътрешните работи на “Huawei”, което поставя под риск неприкосновеността на информацията на потребителите използващи смартфоните на “Huawei”.

Това доведе до големи загуби за “Huawei”, загуба на потребителски интерес и не на последно място големи загуби на акциите й на фондовата борса.

Вашият коментар