САЩ затягат контрола върху износа на технологии за Китай Leave a comment

Заради разрастването на технологичната и военна мощ на Китай, Щатите обмислят нови ограничителни мерки за контрол на износа на полупроводникова технология за Китай. Новината веднага срина акциите на известните китайски технологични гиганти като “Alibaba Group” и “Tencent”, както и на местните производители на чипове.

Още на 7 октомври администрацията на президента Байдън наложи забрана на Китай до полупроводникови технологии, които са произведени с американско оборудване.

Анализаторите прогнозират, че рестрикциите ще доведат до значително забавяне на амбициите на Пекин да стартира собствено производство на микрочипове, както и развойна изследователска дейност, която да спомогне за нарастване на военната и мощ.  

Това ще доведе до сериозни главоболия на азиатците в опит да се развият в сферата  на военно-промишления си комплекс, изкуствения интелект, центровете за съхранение на данни и други области. Но, най-засегнати ще бъдат центровете за данни.

Новите ограничения са удар за икономиката и то в момента, когато китайските производители са изправени пред големи затруднения, заради по-слабо търсене на компютри, смартфони и други електронни устройства след пандемията от коронавирус. Което означава и по-ниски приходи за компаниите от сектора.

Съгласно новите разпоредби американските компании, освен ако нямат съответния лиценз, трябва да преустановят доставките на оборудване за производство на усъвършенствани чипове  за китайските технологични компании. Това се отнася за интегрални схеми, с мащаб под 16 nm и 18 nm DRAM чипове и 28 nm NAND чипове (флаш памет).

Затова страната ще си сътрудничи с Южна Корея. Китайската комисия за регулиране на ценните книжа вече даде зелена светлина на първия взаимен фонд в страната – “Huatai-PineBridge Fund Management”, като по този начин помогнат на Китай да избегне западните санкции.

Вашият коментар