Създадоха автономен робот, който засажда семена Leave a comment

В последните години, особено по време на пандемията, сред търсените работници, бяха тези в селското стопанство. Редица страни изпитваха затруднения в намирането, а да не говори за Великобритания, която след излизането от ЕС, се изправи пред необичайна криза с намиране на работници. С оглед на тези проблеми, една компания е намерила решение. Работата на полето не е за всеки и затова производителят на селскостопански машини “AGCO” продължава техническото си партньорство с “Apex.AI”. Компанията “AGCO” е създател на селскостопанските роботи “Xaver”, който има възможност да замени фермерите на полето.  

Софтуерът е създаден от разработчика “Apex.AI”, благодарение на който са добавени автономните възможности на робота. По този начин “Apex.AI” помага на редица ОЕМ производители за вграждането на сложен и интегриран изкуствен интелект в автономната мобилност. И всичко това благодарение на опита им в автономното безопасно шофиране.

Сред партньорите на “Apex.AI” са и “Toyota”, които използват операционната им система, осигурявайки безопасност на автомобилните приложения.

В Америка се наблюдава недостиг на фермери, а благодарение на сътрудничеството между двете компании, се осигуряват нулеви емисии и непрестанна работа на полето от сутрин до вечер. Роботът има възможност да засажда семена в продължение на 24 часа, без прекъсване на работния процес.

В допълнение има вградена системата “LIDAR” за откриване на обекти и предпазване от сблъсъци и планиране на маршрута. Използва до 90% по-малко енергия спрямо конвенционалните машини, а благодарение на нулевите въглеродни емисии, пази околната среда.

Може би бъдещето на земеделието е именно в малките автономни земеделски машини.

Вашият коментар