Създадоха компютър, захранван с водорасли Leave a comment

Учени от университета в Кеймбридж създадоха първият компютър,  захранван от фотосинтетични водорасли. Устройството се побира в метална кутия с размерите на батерия, в който са запечатани синьозелени водорасли. Чрез използването на фотосинтезата на водораслите, се генерира малко количество ток, което позволява захранването с енергия на разположения чип “ARM Cortex-M0” в устройството.

Първоначално устройството било разположено в срок от 6 месеца от външната страна на прозореца на лабораторията в която е създаден. След като тестовете приключили, учените установили, че батерията има заряд за още 6 месеца, в който да работи напълно автономно и без нуждата от повторно зареждане.

Чипът консумира около 0,3 микровата на час, което е доста под стандартната енергия консумирана от един компютър, която най-често е 250 W.

Устройството използва непрекъснатата сила на светлината, като по този начин се намалява зависимостта му от прилагането на стандартния тип батерии.

Изследователите се надяват, че това устройство може да е еволюционната стъпка към “Интернета на нещата” (IoT), защото чрез силата на слънчевата енергия вместо батерия ще се намали вредното въздействие върху околната среда. Това е част от усилията на изследователите да създадат изцяло чиста енергия единствено с помощта на микроорганизмите.

Това е логично решение, имайки предвид, че именно IoT е сред най-големите консуматори на енергия и учените се надяват, че ще могат да предоставят работеща система, която да генерира енергия, вместо да се използва тази, която е съхранена в батерии.

Вашият коментар