Създателят на ChatGPT предупреди за рисковете от ИИ Leave a comment

Макар, че ИИ помага в редица сфери на обществения живот и дори в разработката на лекарства за редица нелечими болести, той може да има и “тъмна страна”. Главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, предупреди, че в бъдеще има голяма вероятност ИИ да се превърне в заплаха за човечеството.

Затова и призова за въвеждането на регулации срещу ИИ, преди “да е станало прекалено късно”. На същото мнение и е основателят на “Tesla”, въпреки, че преди време именно той инвестира в OpenAI, компанията зад ChatGPT.

Алтман казва, че бързото разпространение на ИИ сред живота на обикновените хора се случва с “шеметни темпове”, а това е смущаващо за обществото.

Съвсем наскоро, от OpenAI обявиха, че са обновили и разнообразили алгоритъма за обработка на естествен език GPT-3. Това означава, поне на “теория”, че чатбота трябва да има по-широк спектър на виждания от досегашните, когато си позволяваше да изказва понякога и раситски идеи и предложения.

Мнозина критици предупреждават, че ИИ в близко бъдеще може да се причината за автоматизирането на редица професии, а хората да останат в периферията или да потърсят друго препитания.

Но, не на това мнение са IT специалистите, които смятат, че “изкуственият интелект е само страничен ефект, а капиталистическият стремеж е главната причина към поевтиняване, деквалификация и дехуманизиране на работата“.

Вашият коментар