Щатите приемат законопроект, забраняващ китайската цифрова валута Leave a comment

Покрай войната в Украйна отношенията между Щатите и Китай стават все по-напрегнати. А сега се пренасят и в дигиталното пространство. Американската камара на републиканците внесе законопроект според, който се забранява на компании като Apple и Google да приемат китайския цифров юан.

Законопроектът е изработен от сенаторите-републиканци Том Котън, Марко Рубио и Майк Браун. Според новите разпоредби, компаниите нямат право да оперират с китайската цифрова валута “e-CNY” .

Това се прави, заради опасенията в страната, че по този начин китайското правителство може да шпионира американски граждани. А освен всичко друго според републиканците е заплашена поверителността и сигурността на потребителите на този вид цифрова валута.

Още пред 2021 година американския мозъчен тръст за проучвания “Центърът за нова американска сигурност”, излезе с доклад, че е възможно чрез разработената тогава цифрова валута Китайската комунистическа партия и в частност китайското правителство да я използват, за да контролират живота на китайските граждани, чрез пряка намеса в тяхната финансова дейност.

До това се стигна след като приложение за чат WeChat, собственост на китайската компания “Tencent” обяви, че ще има възможност потребителите да оперират с новия цифров юан. А то е сред често използваните приложения от потребителите на Android и iOS.

Китайското посолство във Вашингтон излезе с декларация в която обяви законопроекта за „поредният пример за безпокойство на Съединените щати да тормозят чужди компании, като злоупотребяват с държавна власт на несъстоятелна основа за националната сигурност“.

Вашият коментар