“Snapdragon 8“ Gen 2 може да има и ултра версия Leave a comment

Наскоро компанията “Apple“ представи най-новите си модели смартфони от серията “iPhone”- 14 Pro и 14 Pro max. А това си беше предизвикателства към “Android” сегмента и топ производителите.

Отговорът, разбира се не закъсня. И дойде от водещата компания за чипове “Qualcomm”. Очаква се този ноември водещият доставчик на чипове за “Android” базирани смартфони да представи най-новият и модерен флагмански процесор “Snapdragon 8” Gen 2.

Но, по интересното е, че изтече информация според, която новият чип ще има и вариант, при който тактовата честота на процесора ще бъде 3,4-3,5 GHz. Нещо, което досега не е коментирано от компанията. За справка, основното ядро на предходното поколение чипове “Snapdragon 8” Gen 1, работи на честота от 3,19 GHz.

Това означава, че най-после Android базираните флагмани ще имат същата производителност, каквато и продуктите на “Apple” с чиповете от A-серията.

Очаква се ядрата на чипът да са произведени по 4nm процес от TSMC и да ИМАТ архитектура 1+2+2+3. Или казано по-просто това означава, че ни очаква премиум ядро Cortex X3, две ядра с Cortex-A720, същия брой Cortex-A710 ядра и още три с Cortex-A510. В същото време Snapdragon 8 Gen 1 е базиран на “1+3+4” конфигурация, която включва Cortex X2 ядро, три Cortex-A710 и четири Cortex-A510 ядра. 

Процесорът ще е по-мощният чип Adreno 740 GPU. Интересното е, че по същото време е възможно да излезе и бъдещият чип “Dimensity” на конкурентите от “MediaTek”, който да скъси дистанцията между “MediaTek” и “Qualcomm”.

Новата 2023 година сериозно може да промени челото на топ производителите и да създаде по-голяма конкуренция между “MediaTek” и самите “Apple”. А това е гаранция за нови иновации в полза на потребителите, които искат премиум чип в новия си смартфон, способен да се справи с всякакви натоварвания.

Вашият коментар