“Solana” пуска крипто смартфон Leave a comment

Разработчиците на блокчейн мрежата “Solana”, “Solana Labs” обявиха, че пускат собствен, базиран на ОС “Android”, смартфон.  Той е известен под името “Saga”. Това се случи на 23 юни на специално за целта събитие в Ню Йорк. Компанията обясни, че устройството има за цел да служи едновременно като мобилна свързваща точка с крипто борсите, а в допълнение ще и крипто портфейл. 

За целта от компанията са разработили специализиран софтуер, наречен “Solana Mobile Stack” (SMS). Той служи за улесняване в разработката на приложения за системата “Android”, но изградени в рамките на едноименния блокчейн на компанията.

Освен това устройството ще включва и системата “Seed Vault”. Тово е универсално средство за съхранение на частни ключове, фрази и допълнителна чувствителна информация. А няма по-сигурно място за нея от този крипто смартфон. По този начин само собственика на устройството има достъп до тях.

Специално за притежателите на този уникален крипто смартфон, компанията е разработила и собствена платежна система- “Solana Pay”, която позволява на клиентите да правят мобилни разпращания в множество магазини. Разработва се и допълнително мобилно приложение “Solana Web3 dApp Store”, което да дава възможност на потребителите да получат лесен достъп до Web3 приложения и портфейли и всичко това напълно безплатно и без скрити такси.

Телефонът, разполага с топ флагмански процесор от последно поколение. Говорим за мощният “Snapdragon 8+ Gen 1”, който много бързо се налага в редица топ смартфони от висок клас. Освен това имаме 6,67-инчов OLED дисплей, 12 GB RAM и 512 GB памет . Устройството ще бъде достъпно за потребителите в началото на 2023 година. Но и цената му е топ. Говори се за сума от порядъка на $1,000. От компанията обявиха, че направилите предварителни поръчки, ще получат бонус. Лимитирана серия NFT, която да отбележи пускането на това революционно устройство.

Компанията “Solana” успя там, където много други се провалиха. Тя е първата, която планира масово да въведе ерата на блокчейн смартфоните. От компанията отбелязват, че все повече хората разчитат на мобилните си устройства за разплащане. Но повечето мобилни разплащания са тромави и отнемат време. Затова е време да бъде съчетано лесното разплащане с телефон и силата на крипто валутата, благодарение на което потребителите винаги ще имат под ръка крипто портфейла си. А това може да спомогне за по-бързото и налагане като ново платежно средство.

Вашият коментар