Стартъпът “AST SpaceMobile” получи лиценз за “сателитен” смартфон Leave a comment

Базираният в Тексас стартъп “AST SpaceMobile” получи лиценз от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) за създаване на експериментални канали за тестване на директна комуникация на комуникационния спътник BlueWalker 3 със смартфони и мобилни телефони в страната.

Според компанията, лицензът покрива тестването на комуникации, с ниска радиочестота от космоса до земята с помощта на комуникационния спътник. Очаква се още това лято спътникът “BlueWalker 3” да бъде изстрелян в орбита с помощта на компанията на Илон Мъск “SpaceX”, с която имат подписано споразумение.

Целта на компанията е да извърши директна комуникация с устройства, поддържащи 2G, 4G и 5G при разстояние от стотици километри. В допълнение компанията ще получи и разрешение за използване на честотите на наземните мобилни оператори.

“AST SpaceMobile” вече има лиценз за работа в няколко страни в Африка и Азия. В момента се преговаря и за стартиране на търговски услуги до 2023 година. Но забавяне в производството и изстрелването на сателити отлага услугата до 2024 година.

Според слухове, новият “iPhone 14” ще бъде първият подобен телефон, който ще поддържа новата услуга.

Подобен проект вече действа във Филипините. В момента се провеждат бета тестове. Целта е чрез мрежа от 2G, 4G/LTE и 5G сигнали да се предава глас, видео, данни и достъп до интернет. Очакванията са, тази връзка да бъде алтернатива на гражданите по време на бедствия и извънредни ситуации. Когато алтернативните мрежи не вършат работа.

Вашият коментар