Тайван ограничи износа на чипове под 25 MHz за Русия Leave a comment

Министерството на икономическите въпроси на Тайван (MoEA) публикува тази седмица списък със стратегически високотехнологични артикули, който са забранени за износ към Русия и Беларус. Последната попадна в списъка, защото според тайванските власти, именно от там се внасят тайванските технологии, като опит руското правителство да заобиколи наложените му международни санкции.

Технологиите попадат в забранителния списък при следните условия:

  • Бързодействието на чипа достига и прехвърля 6 гигафлопа или логическото устройство има ширина на шината над 32 бита и повече от 144 пина;
  • Taĸтoвaтa чecтoтa нa eлeĸтpoнния ĸoмпoнeнт нaдвишaвa 25 МНz;
  • Eдин или няколко пopтoвe и интepфeйcи ocигypявaт cĸopocт нa oбмeн нa инфopмaциятa нaд 2,5 МВ/ѕ;
  • Чиповете не трябва да надвишават производителност по-висока от 5 GFLOPS;

Освен посочените технологии, в списъка попадат и технологии, забранени със “Споразумението от Васенаар”. Въпросният документ контролира износа не само на конвенционални оръжия, но и стоки и технологии с двойна употреба. Говорим за всякакви технологии, като литографско оборудване, скенери или електронни микроскопи.

Именно след военната инвазия в Украйна, водещите производители като Intel, AMD и IBM прекратиха търговски отношения с Русия. Това принуди руското правителство да разреши вноса на фалшиви чипове или технически средства с двойна употреба.

Руското правителство инвестира 40 млрд в местната IT индустрия с цел сама да произвежда и набавя необходимите чипове и полупроводници за задоволяване на вътрешния пазар. Амбициите бяха да се преобразуват тогавашните 90nm възели в 23nm, а до 2030 година в страната да се произвеждат единствено чипове местно производство. Затова и страната разчиташе толкова на китайските и тайванските производители, но санкциите промениха плановете.

Вашият коментар