Тайван търси сближаване с ЕС срещу китайската агресия Leave a comment

На фона на задълбочаващата се криза между Щатите и Китай по редица важни въпроси, включително и войната в Украйна, правителството на Тайван мисли укрепване на връзките си не само с Щатите, но и с Европейския съюз. Като първа стъпка към този процес, тайванското правителство замисля да се присъедини като пълноправен партньор в производството на чипове за страните от европейската общност.

За това намекна заместник-министърът на икономиката на Тайван Чен Черн, който отговаря за икономическите отношения с Европа. Той сподели, че би бил “щастлив, ако големите тайвански производители оставят следа в европейската икономика”. Тайванските производители вече са добре познати в Щатите, където компанията за чипове “TSMC“ има позиции и в момента изгражда фабрика за 12 милиарда щатски долара, а друг тайвански производител “GlobalWafers“ открива своята фабрика на стойност 5 милиарда щатски долара, а това означава и откриването на нови работни места.

Това действие от страна на тайванското правителство би бил голям геополитически ход и успех срещу китайските апетити за територии в тази част на света. Едно тясно сътрудничество с Европа и Щатите би могло да укроти китайската агресия, която от години смята територията на Тайван за част от държавата Китай.

Вашият коментар