Тайван търси сближаване с ЕС срещу китайската агресия Leave a comment

На фона на задълбочаващата се криза между Щатите и Китай по редица важни въпроси, включително и войната в Украйна, правителството на Тайван мисли укрепване на връзките си не само с Щатите, но и с Европейския съюз. Като първа стъпка към този процес, тайванското правителство замисля да се присъедини като пълноправен партньор в производството на чипове за страните от европейската общност.

За това намекна заместник-министърът на икономиката на Тайван Чен Черн, който отговаря за икономическите отношения с Европа. Той сподели, че би бил “щастлив, ако големите тайвански производители оставят следа в европейската икономика”. Тайванските производители вече са добре познати в Щатите, където компанията за чипове “TSMC“ има позиции и в момента изгражда фабрика за 12 милиарда щатски долара, а друг тайвански производител “GlobalWafers“ открива своята фабрика на стойност 5 милиарда щатски долара, а това означава и откриването на нови работни места.

Това действие от страна на тайванското правителство би бил голям геополитически ход и успех срещу китайските апетити за територии в тази част на света. Едно тясно сътрудничество с Европа и Щатите би могло да укроти китайската агресия, която от години смята територията на Тайван за част от държавата Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *