Техническите постижения на 2022 година Leave a comment

Технологиите се развиват с шеметни темпове. Но, 2022 година беше впечатляваща. Днес ще разгледаме някой от най-впечатляващите технологии, които промениха технологичния свят. А, защо не и в бъдеще да променят коренно света, който днес познаваме.

Изкуствен интелект

“ChatGPT” ще промени начина по който общуваме

Това, за което се говореше десетилетие, сякаш се случи за една нощ. Напредъкът в сферата на изкуствения интелект беше феноменален. Но, най-впечатляващото от всичко се казва “ChatGPT”. Езиковият чат-бот, задвижван от изкуствен интелект, може да извлича данни от интернет и да води разговор. Точно така. Той проследява и запомня логическата нишка на разговора, базиран на предишни отговор и въпроси. Така има време да се “подготви”, за да ви даде информация на следващия масив от информация, който му зададете. Наистина впечатляващо нали?

Хибридната архитектура

Новото 13-то поколение на “Intel” залага на хибридната архитектура

Компанията “Intel” заложи на концепцията за хибридна архитектура още в 12-то поколение процесори “Intel”. С излизането на следващото 13-то поколение, вече беше помислено и за енергийната ефективност. Бъдещите процесори бяха едновременно мощни и енергоспестяващи. Нещо, което конкурентите им от “AMD” вече бяха приложили в някой от топ процесорите си. Благодарение на тази комбинация, новите лаптопи предлагат на потребителите си бързина и възможност да изкарат работния ден с пълен заряд, преди да дойде време за използване на зарядното.

200-мегапикселов сензор? Възможно е!

Много скоро революцията в камерите на смартфоните може да направи излишни професионалните фотоапарати

Помните ли старите поколения телефони, преди смартфоните, които идваха със смешните от днешна гледна точка, 5MP камери. Всяко следващо увеличение на камерата ни се струваше като невероятно постижение. Но, дали някога сме си помисляли, че ще видим 200MP сензор, които може да съперничи на фотоапаратите? Е, това вече е реалност. Благодарение на южнокорейският гигант “Samsung”.

Asus Zenbook 17 Fold OLED

“Asus Zenbook 17 Fold OLED” може да ви накара да преосмислите понятието “лаптоп”

Макар, че сгъваемите екрани не са новост на пазара и съществуват от много години, то прилагането им върху лаптопи е нещо ново. А, какво да кажем за лаптоп с дори два броя екрани. Това е възможно, благодарение на компанията “Asus”.

Новият им продукт е концептуалният модел “Asus Zenbook 17 Fold OLED”. Той разполага с 17,3 инчов дисплей с 2560 x 1920 резолюция. Той може да се сгъва на две, като имате един интересен лаптоп. Освен това долният дисплей може да работи като сензорна клавиатура или да прикрепите към него магнитна такава.

Очакванията на мнозина са, че през 2023 година ще станем свидетели на повече подобни устройства.

Вашият коментар