Живота и неговия край като такъв

Живота и неговия край като такъв Leave a comment

Живота и неговия край? С това гръмко заглавие, мисля, че събудих вниманието на много от Вас. За моя жалост, вероятно също толкова много хора, ще се откажат от прочита на този материал, защото истината не е поносима за всеки. Да пристъпим към темата на днешната публикация, а именно, до каква степен технологичният напредък е полезен за нас като личности и общност и полезен ли е изобщо? Промени ли той живота ни и раздели ли ни с близките ни хора? Коя в действителност е реалната ПАНДЕМИЯ! Още в началото искаме всеки читател да си зададе тези въпроси.

Ползи за нас, предизвикани от напредъка на технологиите

Няма как да кажем на черното – бяло, и обратното. В множество различни сектори на нашата работа и живот, технологиите са ни улеснили главоломно през последните няколко десетилетия. Всеки един от нас е заобиколен от средства за по-лесно придвижване като личния автомобил, градски транспорт, коли под наем, велосипеди, електрически велосипеди, тротинетки и прочие. Това спестява много време, което в противен случай за много от нас, би било заето в дълго пътуване пеш!

Използването на смартфон също е станало неразделна част от нашето ежедневие. Още със ставането сутрин, до лягането вечер, първото и последното нещо, което докосваме е смартфона си. За да спрем алармата, която ни буди за да не закъснеем за работа, или пък да спрем звука на телефона за да не ни събуди сутринта в почивния ден.

Улеснената комуникация чрез всички социални мрежи и умни устройства също спестява адски много време в ежедневните ни задачи. Всеки един контакт е на един пръст разстояние и можем да разпратим десетки съобщения към различни хора за няколко минутки.

Като завършек ще добавим, че използването на технологиите е почти задължително за живота ни. Без значение повече хубави, или повече лоши аспекти виждаме във тях. Но тук искаме да вметнем, че като в повечето неща, дозата прави отровата! Това, че използването на технологиите е важно, не трябва задължително да означава да не си налагаме контрол.

“Край на живота, който познаваме”

Разбира се, проявлението на технологичният сектор носи със себе си и много негативи на нас като личности. Негативното влияние е особено засилено при децата, подрастващите и всички онези, които не осъзнават вредите от технологиите, които ни заобикалят.

Все по-често се говори за синдром на “екранното дете” – дете, израстващо изцяло в среда, заобиколена от смартфони, телевизори, лаптопи, компютри и таблети (всичко с екран).

Екранното дете често пъти е дете на екранни родители. Замислете се и си задайте въпроса: Аз зависим ли съм към екрани? Екранната зависимост при възрастни е опасна, а какво можем да кажем за същата при деца?

Ще си позволим да впишем няколко реда с наши лични наблюдения върху възрастни със същата зависимост. Тъй като сме сервиз за телефони и предлагаме сервизни услуги по ремонт на електроника, имаме нужните наблюдения над нашите клиенти.

При оставяне на устройство за ремонт, голяма част от клиентите ни започват да стават нервни при задаването на въпрос “Кога ще е готов”. (Още преди да са го оставили).

Без значение дали отговорът ни е “днес”, или “утре”, този тип клиенти са видимо притеснени какво ще правят толкова време без своите устройства. Много от тях имат адекватни причини, защото работят с тях, но други са просто хора със симптоматика на “екранните деца”. Просто не могат без своя телефон!

Психофизиологични механизми, свързани със зависимостта към екрани

 1. Депресия – Заместване на важни ценности, отчуждение, изолация, нещастие и не откриване на смисъл в нещата, които правим;
 2. Активация на опиоидната система – Отделяне на допамин, като при прием на някои наркотици;
 3. Отслабва будните и съзнателни процеси в лявото полукълбо – език, концентрация, внимание, памет и критично мислене;
 4. Сънуващ режим на работа на мозъчната кора по време на екранна дейност;

Изборите, които правим всеки ден, ни определят – разрушават и погубват или формират и утвърждават.

Днес човешкият вид се разделя на две – “живеещи своя живот” и “гледащи как другите живеят”.

Ти избираш.

Края на живота, като такъв, какъвто го познаваме е тук. Какви са доказателствата за това? Погледнете собствените си деца и профилите им в Instagram, Facebook, TikTok, Twitter и редица други социални мрежи. За децата е по-важно колко харесвания ще имат на новата си снимка, колко последователи ще имат на профила си. По-важно е, че някой им е създал “лъжлив” профил, отколкото например, че идва Коледа или друг семеен, топъл празник. Погледнете дори собствените си профили и дейност в социалните мрежи! Колко често излезе навън и каза това на околните, които им пишеш чрез Фейсбук постове?

Мога да Ви задавам доста въпроси, на които отговора е ясен. Важното тук е, вие също да си ги задавате и да си отговорите честно.

Отрицателните ефекти от твърде много време пред екрана

Независимо дали държите телевизора включен през цялото време или цялото семейство седи и се взира в смартфоните си, твърде много време пред екрана е вредно. Ето какво казват някои от изследванията:

 • Проблеми с поведението: Децата в начална училищна възраст, които гледат телевизия или използват компютър повече от 2 часа на ден, са по-склонни да имат емоционални, социални проблеми и проблеми с вниманието.
 • Образователни проблеми: Децата в начална училищна възраст, които имат телевизори в спалните си, се справят по-зле на академичните тестове.
 • Затлъстяване: Твърде много време, ангажирано със заседнала дейност, като гледане на телевизия и игра на видео игри, може да бъде рисков фактор за наднормено тегло. 
 • Проблеми със съня: Въпреки че много родители използват телевизия, за да се отпуснат преди лягане, времето пред екрана преди лягане може да има обратен ефект. Светлината, излъчвана от екраните, пречи на цикъла на съня в мозъка и може да доведе до безсъние.
 • Насилие: Излагането на насилствени телевизионни предавания, филми, музика и видеоигри може да доведе до загуба на чувствителност на децата към тях. В крайна сметка те могат да използват насилие за решаване на проблеми и могат да имитират това, което виждат по телевизията.

Цифровите устройства могат да навредят на семейните отношения

Повечето от разговорите за опасностите от времето пред екрана се фокусират върху децата. Но е важно да се признае, че възрастните също могат да изпитат много от същите вредни ефекти. Например затлъстяване и проблеми със съня. Също така, се проявява липса на желание за жива среща с много от нашите познати и приятели. Липсва нуждата да чуеш гласа на другия, като по-лесно е да му пишеш…

Но дори и да не изпитвате осезаеми здравословни проблеми в живота си, произтичащи от използването на вашето цифрово устройство, има голям шанс електрониката ви да навреди на връзката с детето ви , жена ви, мъжа ви или друг член от семейството.

В проучване от 2015 г. на AVG Technologies, една трета от децата съобщават, че се чувстват маловажни, когато родителите им гледат смартфоните си по време на хранене или когато играят заедно.

Дори отговорът на кратко текстово съобщение може да изпрати на детето ви друго съобщение – че вашият телефон е по-важен от него. 

Осигуряването на грижи за вашето дете с прекъсване – чрез многократна проверка на вашия смартфон – също може да повлияе на неговото развитие и психично здраве. Проучване от 2016 г. предполага, че гледането на вашите цифрови устройства може да увеличи шансовете на детето ви да развие проблеми с психичното здраве, като депресия.

Установяване на семейни правила с електрониката в живота ни

Да кажете на детето си да изключи видеоигрите си, докато седите пред телевизора, няма да помогне на никого. За вас е важно да зададете здравословни граници на използването на електрониката заради себе си, както и заради детето ви.

Ето няколко правила в домакинството, които може да искате да установите, за да ограничите времето пред екрана: 

 • Никакви цифрови устройства по време на семейни хранения.
 • Без използване на електроника по време на семейни забавни вечери.
 • Без екранно време в колата.

В допълнение, помислете за случайна дигитална детоксикация за цялото семейство. Създайте нощ без екран веднъж седмично или се ангажирайте да изключвате един уикенд в месеца. Може да е полезно за физическото и емоционалното здраве на всеки, както и за взаимоотношенията в семейството ви. Отидете на планина, за риба, на пикник и правете неща, които да върнат Вас и детето Ви, във времето на Вашето детство. Подобрете живота си и този на своите деца!

Вашият коментар