Технологични гиганти добивали незаконно злато в Бразилия Leave a comment

Природните ресурси като мед и злато са особено важни при производството на електроника. А това спомага за разрастването на незаконните мини в Южна Африка. Местен бразилски вестник разкри голяма злоупотреба със злато именно от технологичните гиганти. То било незаконно придобито от бразилски местни земи, разположени в тропическите гори на Амазонка. И после се влагало предимно в смартфони и компютри от “Apple“и „Microsoft”, както и за сървъри от “Google“ и „Amazon“.

Между 2020 г и 2021 г златото се добивало от две незаконни мини в района – “Chimet“ и „Marsam”. Те били разследвани от бразилската федерална полиция за незаконен добив на природни ресурси, в допълнение към няколко обвинения, свързани с екологични щети.

Въпреки, че добиването е забранено на територията на Бразилия, има компании, които не спазват регулациите и извършват незаконна дейност. А това води до обезлесяването на Амазонската джунгла, както и силно замърсяване на реките с отровен живак. В допълнение това е идеалното средство за финансиране на множеството банди, които се борят за надмощие във фавелите на страната.

От технологичният гигант “Apple” веднага излязоха с официално изявление, в което заявяват, че държи на високи стандарти и устойчивост при създаването на нови партньорства. От бразилското правителство реагираха остро на новината и заявиха, че ще преразгледат дейността на голяма част от мините в района, а в случай на нарушение може да се стигне и до отнемане на лиценза и затваряне на въпросните обекти.

Вашият коментар